Laks og omega-3

omega-3

De velkjente fettsyrene Omega-3 blir ofte brukt som et eksempel på helsegevinst når man snakker om å spise laks, og dette er viktig ettrsom kroppen ikke produserer disse fettsyrene selv.

Det snakkes opp og i mente om helsegevinstene med Omega-3, men hvorfor er Omega-3 egentlig så gunstig?

Hva er Omega-3

Korte fakta i stikkordsform som beskriver omega-3:
* lange og flerumettede fettsyrer, og disse skiller seg fra det kortere Omega-3 fettsyrene som vi finner i planter

* går ofte under navnte marine omega-3 fettsyrer fordi de kommer fra sjømat

* omega-3 inneholder også andre viktige syrer som EPA, DPA og DHA

Helseeffektene som er dokumentert positive ved inntakt av omega-3 gjelder for EPA og DHA, og dette er fettsyrer som kommer fra fet fisk som f.eks. laks, men også sild og makrell har omega-3. Det er også mer effektivt å innta disse syrene direkte i kosten enn via kosttilskudd.

Mattrygghetsorganet i EU, EFSA, anbefaler et inndag daglig på 0,25 gram EPA og DHA for alle som er over to år gamle, noe som vil virke forebyggende mot hjerte- og karsykdommer, og dette behovet får man dekket god og vel med ett måltid laks per uke.

Fantastisk helsegevinst

Det er forsket vidt og bredt på omega-3 og det er en rekke gode helsegevinster knyttet til denne fettsyren. I tillegg til å forebygge mot hjerte- og karsykdommer har den også en gunstig effekt på kolestrolet, men også personer med leddgikt kan med stor fordel innta omega-3. Årsaken til det er at disse fettsyrene virker smertelindrene samt at de reduserer leddstivhet.

Også for gravide er det en stor fordel at man spiser omega-3 ettersom fettstoffene er meget viktig når hjernen skal utvikles, samt nervene og øynene. Andelen deprimerte i land som har høyt inntak av sjømat er dessuten mindre i forhold til land der det spises lite sjømat.

Ved Universitetet i Tromsø ble det gjennomført en studie hvor det komer fram at kvinner var adskillig mindre utsatt for betennelser hvis de hadde et høyt nivå av omega-3 i kroppen, og tilsammen kan vi da trygt slå fast at nordmenn bør spise enda mer sjømat – og spesielt laks!