Målselvkulpen

Målselvkulpen målselvfossen

Målselvfossen i forkant med Målselvkulpen nedenfor.

Vi tar et lite sidesprang i denne artikkelen og skriver litt om en av de virkelige godbitene innenfor norsk laksefiske, og da er det naturligvis Målselvkulpen vi skal fordype oss litt i. Denne delen av Målselva ligger ved Målselvfossen og denne fossen er som kjent Norges nasjonalfoss. Det er så definitivt en grunn til akkurat dét!

Målselvfossen er, for å si det mildt, et mektig syn, og mengden med vann som renner forbi her hvert minutt kan man saktens lure på. Rett nedenfor fossen ligger den beryktede Målselvkulpen, grunnen til at vi sier beryktet er rett og slett at det er et meget godt fiske der samtidig som det er helt spesielle regler som gjelder akkurat i det området.

Mye tradisjon i sving

Målselvfossen har en beliggenhet som ligger cirka midtveis opp i Målselvvassdraget, og man er nesten nødt til å si at det er en fantastisk natur som omgir dette stedet. Selve fisket er naturligvis helt suverent, og da oppsitterne i sin tid kom sørfra tok det ikke lang tid før de oppdaget at fossen var et stabil og meget trygg kilde til mat. Rykter som dette sprer seg fort og det tok ikke spesielt lang tid før utenlandske sportsfiskere fattet interesse for elven, og da spesielt enkelskmenn.

Under fossen finner vi Målselvkulpen og denne er i dag utleid til finansmannen Bjørn Rune Gjelsten, og leieperioden varer fire uker i juli hvert eneste år. Utover dette kan man kjøpe fiskekort som enkelt bestilles på nett.

Utover dette så kan vi også understreke at Målselvfossen trekker til seg veldig mange turister hvert eneste år, og da snakker vi omkring 90-100.000 mennesker. Turistbusser fra hele Europa kommer dit og det var faktisk lytterne i 9-timen på NRK Radio som kåret fossen til nasjonalfoss!

Den spesielle kulpen

For den ‘vanlige mannen/kvinnen i gata’ er det ikke lov til å fiske i selve Målselvkulpen, og som sagt så er denne utleid hele juli til Bjørn Rune Gjelsten. Han har gått inn med betydelige midler i forvaltningen av elva og blant annet betaler han for at fiskere ikke skal stå med garn i innløpet av elven og fange laks – og dermed får man en betydelig større tilstrømming av laks.

Målselvfossen laksetrapp

En glad laks på tur opp laksetrappen i Målselvfossen.

Høres det spennende ut med Målelvfossen? Du kan leie hytte der opp oppleve en skikkelig lakseuke hvis du har lyst. Elven ligger rett nedenfor en campingplass med oppstilling for både biler, vogner og altså utleie av hytter. Trenger du penger til investering av utstyr, leie av hytte, leie av bobil etc. så anbefaler vi at du tar kontakt med LMS for å fikse dette.

Det er altså en god del år siden finansmannen la et ukjent antall millioner kroner på bordet for eksklusiv rett til å fiske i kulpen, og det har vært sagt at man sannsynligvis kunne fått mer penger fra andre investorer – men Gjelsten ble valgt fordi han viste en genuin interesse for elva og var villig til å investere penger for å få opp bestanden og drifte den på best mulig måte.

Som sagt har han altså betalt ut notfiskerne for å sikre tilstrømming av laks til elva og i tillegg har han opprettet et forvaltningsfond som elveeierlaget nyter godt av – det er rett og slett bare fryd og gammen i Målselvvassdraget om dagen!

En spesiell opplevelse

Undertegnede fikk være med på en spesiell opplevelse her i sommer og det var altså et par heldige eldre herremenn, som er ivrige laksefiskere, som fikk en aldri så liten drøm oppfylt: de fikk fiske i Målselvkulpen. Det hadde blitt dratt i flere strenger og tråder enn man kunne tro, og det hele endte med at de fikk 8 timer med fiske, inkludert roer, i bursdagsgave. Èn av disse mennene fikk en flott og feit sjøørret på solide 6,5 kilo, i tillegg til et par mindre lakser – og det var ingen tvil da vi satt oppe ved bobilene og campingvogna senere: det hadde vært en herlig opplevelse som det i bunn og grunn er svært få mennesker forunt å få!

Men én ting understreket det galante herremannen nokså fast: det er ikke det samme å fiske i en båt som det er å stå på land! Dette kan det nok være noe i, men her er nok meningene delte i stor grad.

Prisene på laksekortene er ikke så enormt dyre, og du trenger slett ikke å være millionær som Gjelsten for å fiske i Målselva – med mindre du forsøker deg med et stunt for å få låne kulpen! For et fiskekort i sonen nedenfor Målelvkulpen koster det alt fra 290 kroner til 375 kroner – alt ettersom når du fisker i sesongen. Tidligst er det dyrest.

Det finnes dog enormt kostbare alternativer

Det er mange steder rundt om i Norge hvor du kan velge å legge litt ekstra penger i potten! For noen få år siden var det blant annet en meget velstående mann som betalte ikke ringere enn 250.000 kroner for to døgns fiske i Altaelva – også regnet som kongen av lakseelver i Norge. Med slike rettigheter sikrer man seg tilgang til hele elven (som regel) og i mange andre elver kan man sikre seg et vald i en uke for rundt 100.000 kroner.

En mann betalte 250.000 kroner for to døgns fiske i Altaelva for et par år siden.

Det virker jo naturligvis fullstendig sinnsykt, men det som er felles for disse prisene er at man ofte betaler for en full pakke og ikke bare fiskeplassen og retten til å fiske der. Kort fortalt betyr dette at prisen inkluderer egen roer og båt, guide, kokk, fiskehytte og så videre. Og som sagt ovenfor: når du velger å fiske i sesongen betyr naturligvis også mye for prisen. Tidlig på sesongen får man oftest de største ruggene, mens det er mer fisk å hente på tidlighøsten.

Du får det billigere også…

Som du ser i eksempelet ovenfor med Målselvfossen så er det fullt mulig å fiske et døgn eller to uten at du må jobbe overtid når du kommer hjem fra ferien, og et sesongkort litt lenger ned i elven får du for rundt 1500 kroner. Skal du til forskjell fiske ett døgn i Altaelva må du ut med 2.000 kroner – for ett døgn!

Det er altså store prisforskjeller rundt om i landet men som man sier: den som fisker får fisk, og det er ikke tvil om at det går store lakser opp i de fleste kjente elvene i Norge – og det er derfor fullt mulig å få en skikkelig rugg uansett hvor du måtte fiske!

This entry was posted on August 15, 2017 at 8:57 am and is filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.