Marine Harvest faller

Nyheten om at Tor Olav Trøim har fratredt styrevervet i Marine Harvest har sendt aksjen nedover på børstene.

Verdens største sjømatprodusent har opplevd dramatiske dager og det hele toppet seg på søndag da det kom en pressemelding fra selskapet hvor de takket Trøim for godt utført arbeid i mange år. I løpet av en 19-årsperiode har Trøim og John Fredriksen skapt børstverdier på bortimot 100 milliarder kroner. Det er derfor ikke rart at Marine Harvest falt i verdi.

Den siste perioden har Marine Harvest gått meget godt på børsene og bare den siste måneden har aksjen hatt en oppgang på solide 7,25%, men nå ser det altså ut til at en liten nedtur er på vei. I går falt faktisk aksjen med 2% ved åpningen av børsen og i følge analytikere så skyldes dette to ting.

Det er Kolbjørn Giskeødegård som setter søkelyset på to forskjellige ting som har ført til en liten nedtur for Marine Harvest denne uken, og det første var at det kom et resultatvarsel for Cermaq, og derifra kom det signaler om biologiske utfordringer i både Chile og Canada. I tillegg har sanksjonene fra Russland hatt en innvirkning på Cermaq samt at selskapet ser for seg lavere volum i det tredje kvartalet i år. Cermaq er verdens tredje største produsent av rød fisk, og grunnen til at dette virker inn på Marine Harvest er at selskapet er eksponert i begge disse nevnte landene, og derfor vil også disse biologiske utfordringene kunne få en innvirkning på MH.

Den andre årsaken er naturligv Trøims avgang fra styret i Marine Harvest, og man kunne også se at Seadrill falt kraftig da den samme personen gikk ut av styret der. I Marine Harvest har ikke denne hendelsen fått like stor betydning som hos Seadrill, men har sannynsligvis vært en medvirkende faktor.